Rozhovor s Viliamom Gallom st. na tému futbal.

24.01.2012 12:00

O FK Honce:

Ako hodnotíte jesennú časť?

Po známych udalostiach, ktoré sa v našom klube udiali v lete,sme si pred sezónou nedávali vysoké ciele. V prvom rade sme chceli skonsolidovať káder mužstva a pokúsiť sa zvládnuť zápasy najmä doma. Nie vždy sa nám to podarilo, ale celkove vládne s dosiahnutými výsledkami spokojnosť. Odohrali sme vydarené zápasy doma so Štítnikom a v Rakovnici, naopak pobabrali sme zápasy na Dedinkách a druhý polčas s Rožňavou „B“. Výrazne našu hru poznačilo zranenie Milana Galla(Š). Kým pred jeho zranením sme sa pohybovali v tabuľke na prvých miestach, potom sme klesli nižšie. Celkove však nemôžeme byť nespokojní, pretože niektorí hráči, ktorí sa pravidelne objavovali v našej zostave, robili čo mohli, samozrejme s ohľadom na vlastné možnosti.

Aké sú ciele mužstva v jarnej časti?

V jarnej časti chceme pokračovať v konsolidácii mužstva a pokúsiť sa skončiť v tabuľke do 7. miesta. Aj keď vieme, že to nebude ľahké, pretože možnosti sú skutočne obmedzené.

Aké zmeny sa chystajú v klube (hráčske alebo personálne)?

Výrazne zmeny v našom klube neočakávam, mala by byť jedna zmena vo vrcholovom vedení klubu, t.j. na poste predsedu. Rozhodne sa na hodnotiacej schôdzi klubu, ktoré sa uskutoční na prelome januára a februára. V hráčskom kádri o zmenách je ešte predčasne hovoriť, počítame so všetkými hráčmi, ktorí nás reprezentovali na jeseň, ďalšie zmeny prinesie budúcnosť. Máme záujem o niektorých hráčov, otázne však je, či majú záujem oni.

V akom stave je klub z finančného a materiálneho zabezpečenia, keďže v okrese je zlá finančná situácia?

Klub na jarnú časť súťaže je finančne zabezpečený vďaka našim sponzorom, ktorí sú aj na našej stránke. V terajšej ťažkej dobe vo finančnej kríze je ťažké hľadať sponzorov, no veríme, že sa nám ani v budúcnosti neotočia chrbtom. Tak isto veríme, že aj obec sa nám neotočí chrbtom a prispeje tak, aby sme mohli dôstojne reprezentovať našu obec. Po materiálnej stránke nie je problém, materiálne sme zabezpečený na dobrej úrovni.

Skúste vymenovať ideálnu jedenástku v histórii Honiec?

Pri vyše šesťdesiatročnej histórii futbalu v Honciach je ohromne ťažké vybrať jedenástich futbalistov. Za náš klub hralo mnoho vynikajúcich futbalistov, ktorí sa presadili aj vo vyšších súťažiach. Nerád by som na niekoho zabudol, ale z tých, ktorých som na vlastné oči videl hrávať by som vybral asi túto jedenástku: (zvolím rozostavenie 4 – 3 – 3) Jano Greško, Ivan Molnár, Ondrej Gallo Barnák, Emil Vápeník, Milan Šergej, Jaroslav Kamenský st., Ing. Jaro Čapó, Tibor Vápeník, Jaro Strelka st., Judr. Ján Gallo Bar., Ľubo Gallo.
Je to len môj názor, ale boli to všetko vynikajúci futbalisti.

O futbale v okrese:

Akú štruktúru súťaží navrhujete v našom okrese?

Myslím si, že terajší model súťaží pri takom počte mužstiev v okrese je vyhovujúci, jednoznačne som za I. triedu so 14-timi mužstvami a ostatnými v II. triede. Otázne sú mládežníčke družstvá, pretože situácia s mladou generáciou je kritická, niektoré dediny jednoducho nie sú schopné poskladať mládežnícke družstvo. Mužstvá dospelých starnú a bojím sa, že tento trend, keď nastupujú už aj štyridsiatnici či dokonca päťdesiatnici bude pokračovať.

Akú majú úroveň 1 a 2 trieda z vášho pohľadu v porovnaní s minulosťou? Stúpa úroveň, či klesá?

Tak na túto otázku mám jednoznačnú odpoveď. Úroveň z roka na rok upadá, väčšina zápasov býva úrovňou podpriemerná. Myslím si, že väčšina mužstiev by mala veľké problémy, keby sa zaradila do súťaží s takýmito kádrami trebárs pred 10-15. rokmi.

Ktoré mužstvo v okrese (1,2 trieda) hrá najkrajší a najlepší futbal? Okrem vášho samozrejme.

Keďže sa jedná o kluby len z I. a II. triedy, tak je to ťažká otázka. Pred rokom by som určite na túto otázku odpovedal, že Lipovník, lenže ten už hrá v 5. Lige. Momentálne sa mi páči futbal, ktorý produkuje Krh. Dlhá Lúka, kde je jasne vidieť rukopis trénera Laca Teleckého. Pekný futbal takisto hrala Rudná, no teraz je trochu na ústupe. Takže Krh. Dlhá Lúka.

Ktorých 3 hráčov by ste dali na hlasovací lístok ako naj v okrese?

Po okresných trávnikoch behá veľa dobrých hráčov, ktorí už voľačo dokázali, vybrať len troch je náročné. Napriek tomu sa pokúsim. Určite by tam nechýbal Ľubo Orabinec, nesporne výborný futbalista, Jozef Renčok ako vynikajúci zakončovateľ a Oto Varga zo Slavošoviec.

Ideálna jedenástka v histórii okresu? Vždy sa okres považuje 1,2,3 trieda.

Tak toto je ťažké. Znova môžem hovoriť len o hráčoch, ktorých som vídal hrávať a v okresných súťažiach hrávali aj hráči, ktorí neskôr hrávali ligu alebo II. ligu. Nepoviem podľa postov, ale môžem vymenovať niekoľkých hráčov. Z Honiec by tam určite boli Jano Greško a Jano Gallo Bar., z Kunovej Teplice Jani Gonosz a Jano Baláž, z Rož. Bystrého Peter Urban, z Betliara Ľubo Orabinec, z Vyšnej Slanej Maroš Vido a Jano Lukáč, z Gem. Polomy Jano Antal a Slavo Ďurán. Kus histórie v okrese určite napísal aj ďalší futbalista od nás Jaro Strelka st.. Výborný bol Jano Krišák z Dobšinej, Fero Korfanta z Dediniek. Ale takto by sa dalo menovať mnoho ďalších futbalistov.

Kto je podľa Vás najlepší tréner v okrese?

Momentálne asi Laco Telecký, ktorí vie svojmu mužstvu vtlačiť svoju pečať do hry.

Prečo panuje v okrese vo futbale taká nenávisť medzi klubmi?

Futbal v kluboch na dedinách robia väčšinou futbaloví fanatici, ktorí väčšinou vidia len svoje mužstvo, svoj klub. Všetko je v poriadku, kým sa vyhráva, beda, keď sa prehrá. Začnú sa hľadať príčiny aj tam, kde nie sú. Či už rozhodcovia, súperove mužstvo, súperovi priaznivci atď. Samozrejme súperiaci klub tak isto nedá na seba dopustiť a oheň je na streche. Takže určite chýba tolerancia, odhad svojich možností a v neposlednom rade tieto syndrómy doniesla terajšia uponáhľaná doba plná neistoty, ktorá sa prenáša aj do klubov. Ale sú aj kluby, ktoré medzi sebou vychádzajú veľmi dobre, no tých je len málo.

Čo navrhujete pre zlepšenie?

Jednoznačná odpoveď nie je. Bolo by dobré, aby sme všetci začali futbal chápať len ako šport, veď v živote sú omnoho dôležitejšie veci. Prerobiť myslenie ľudí sa však nedá zo dňa na deň, ale to je celosvetový problém.

O rozhodcoch:

Prečo rozhodcovia pískajú tak ako pískajú?

V prvom rade dnes píska zápasy ten, kto chce a nie ten, kto je vybraný. Nezáujem o túto činnosť spôsobilo, že terajší rozhodcovia (česť výnimkám) vedia, že niet za nich náhrada, a tak si robia, čo sami chcú. Samozrejme netreba strkať hlavu do piesku, je za tým aj vábenie peňazí. Dáš – vyhráš, nedáš – prehráš. Viem, že tieto veci sa nedajú dokázať, ale všetci vieme, že to tak je. Na druhej strane, videl som aj na jeseň dobré výkony rozhodcov, no ide skôr o výnimky.

A na koniec:

Prianie a želanie do roku 2012?

Znie to už ako klišé, ale hlavne veľa zdravia pre všetkých, ktorí majú radi tento krásny šport, ktorý sa volá futbal.